Има ли криза в бизнеса?

Криза в бизнеса със строителни машини или просто липса на достатъчно информация за „машините под наем“?

Българите са известни с характерно качество – недоверието към иновативните неща. Строителния бранш не е изключение. Да поговорим конкретно за строителните машини – един небезизвестен и развиващ се с високи темпове бранш.
С влизането на България в европейския съюз строителството скочи драстично, до голяма степен дори нереално. Съответно много под-браншове на този сектор се развиха – продажба на строителни материали, проектантски услуги, качествен строителен контрол и т.н.
Един основен сектор, който до преди това не изглеждаше да има потенциал стана известен за всеки – машини под наем, строително оборудване под наем, скелета и т.н. Кой преди 2007 година би предположил, че вместо да си купи къртач може да го наеме?

Е, къртачи под наем датират и отпреди 2000 г. именно затова говорим за развитие в бранша. Сега човек може да наеме всякакъв вид строителна техника. Назовете го, то е там – трамбовки, фугорези, пароструйки, косачки, миксери за бетон и много други – всичко под наем. Несъмнено пазара изисква от бизнеса да има такъв бранш. Европейските държави разполагат с изключително развит бизнес за отдаване на машини под наем. Рано или късно той ще достигне до европейските темпове. Нима има хора които не виждат плюсовете от това да наемеш вместо да купиш. Те са много.
При наемане можеш да изчислиш точно своите разходи за механизация. Не се налага да инвестираш крупна сума пари в техника, така запазваш своя капитал за по-належащи неща от машините. Не се налага да заплащаш за сервизиране на строителна техника и т.н. Един основен проблем при отдаването на машини под наем е ценообразуването. Именно затова бранша не е толкова популярен. Една пердашка под наем може да ти струва 30 лв. на ден в една фирма, в друга такава може да струва 80 лв. на ден. Същевременно от по-дълготрайния наемен период цената би трябвало да пада, е на много места не е така. Цената е за ден, независимо за какъв период. В такива случай наемането на техника за по-дълъг пердиод (например за 30 дни) се обезмисля. В такива случаи е най- добре да следим европейските тенденции в този сектор. Те навсякъде са почти еднакви. Ако наемеш машина под наем за 1 ден и ти струва Х лева на ден, то за цяла седмица ще ти струва 2Х лева. Европейците не желаят да задържат своите машини в базата си. Те знаят, че ако склада им е празен, значи бизнеса върви. Въпреки високия стандарт на живота в чужбина, например в Англия, наемните цени на техниката са по-ниски от България. Именно затова в чужбина хората наемат по-често. В крайна сметка, когато едно нещо е по-евтино то ще е по-предпочитано.
Какво се случва по време на криза с този сектор? Отговорът е прост, сектора се развива. При по-ниски постъпи на пари в строителните и не само строителни дружества, всеки смята парите си до стотинка. Тогава наема на машини измества продажбите. Наемаш само когато работиш, плащаш си, приключваш обекта и разликата ти е печалба. Не си заслужава да купиш машина за даден обект и когато си направиш равносметка твоята печалба отива в машината която е нова и единственото нещо което ти остава е една употребена машина. Цената на която можеш да я продадеш дори да е работила 1 ден е 25% надолу, защото вече е употребявана машина.
Факт е, че в момента много фирми имат излишък от техника, в която се крие тяхната печалба през годините. Попитайте ги, какво предпочитат да имат – машина или пари в джоба? Затова може да се смята, че кризата развива сектора за отдаване под наем директно, независимо, че като цяло пазарът е по-свит и оборотите на всички фирми са по-малки.
Важното е, че когато нямате пари да купите машина ще търсите такава под наем. Тоест вие се запознавате с фирми които предлагат строителна техника под наем. В България за момента фирми сериозно стъпили на пазара има в по-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Ако не може да наемете от вашия град, направете го от по-големия до вас. Повечето фирми предлагат транспорт до всяка точка на България. Ще ви изброим няколко плюса от това да наемате вместо да купувате. Сами преценете кое е редно за вас. Така или иначе факт е, че големи строителни фирми като „Главболгарстрой“, „Балканстрой“, „СК-13 Холдинг“ и други наемат независимо, че разполагат със собствено строително оборудване.

About Pepa Mihaylova