Къртачът и неговото предназначение

Машините за къртене са приложими и необходими както за домашни нужди, така и за строителството. Те са неразделна част при ремонтирането на сгради, пътища и други. Професионалните къртачи и перфоратори на известните и доказани марки като Бош или Макита са доста скъпи за покупка, без значение дали за обикновеният човек или за някоя строителна фирма. Нито компаниите , нито ние у дома можем да имаме всички машини, които ни трябват ежедневно или еднократно. Още по-малко възможно е да притежаваме такива, които да са професионални, на марки-лидери в тяхното производство.

При възникването на този проблем веднага може да се обърнем към фирмите, които отдават под наем техника за къртене. Те със сигурност разполагат с такава, от каквато имате нужда. Този вариант е много по-изгоден и рентабилен за Вас от покупката на оборудване. Наемайки професионален къртач, Вие  разрешавате проблема с липсата на  нужната машина и спестявате пари. Това е достатъчна причина да  изберете този вариант, пред това да инвестирате излишни средства в покупки. По този начин не само пестите средства, но спестявате и време, и енергия, и нерви.

Големите фирми, отдаващи строителна техника предлагат голямо разнообразие от перфоратори и къртачи под наем, за да покрият всички Ваши нужди. Сега ще Ви запозная с четирите вида машини за ръчно къртене и тяхното приложение. Това са  електрически къртач, бензинов , пневматичен и хидравличен или т.нар. още хидравлична станция.

Електрически къртач – той е един от най-често ползваните при къртене. Той е идеален за ремонтни дейности и рушенето на слаби стени или конструкции. Електрическите къртачи са от 3 до 15 кг. Те могат да се използват също и за пробиване на дупки или отвори, конзоли за контакти и други.

Бензинов къртач -  приложим е често при ремонти на пътища. За него не  е нужно електричество. Той работи на  чист бензин или двутактова смес, което разширява неговото приложение на различни места, без достъп до електроенергия. Главно се използва за къртенето на бетон, бетонови плочи, пътеки, тротоари и други подобни дейности.

Хидравлична станция (хидравличен къртач) е машина често употребявана  по големи строителни обекти. За да функционира хидравличният къртач се нуждае от компресор. Разликата при станцията и бензиновият къртач  е че тя е по-мощна и може да кърти до по-голяма дълбочина от него.

Пневматичен къртач -  е възможно най-мощната техника за ръчно къртене. За неговата експлоатация също е нужен компресор. Той, както хидравличната станция могат да къртят до 35 см дълбочибна.

Какъвто и къртач да изберете, Вие може да наемете с него шило или секач, от каквито се нуждате. Това свежда до минимум разходите Ви за закупуването на консумативи необходими  за самият процес на работа.

About Pepa Mihaylova