Фугорезът и неговото предназначение

В строителството техниката за рязане е постоянно търсена и използвана. За рязането на бетон, армиран бетон, асфалт и други подобни материали една от най-често приложимите машини е фугорез. Фугорезите или т.нар. фрези за асфалт или фрези за бетон могат да бъдат два вида: ръчни и тип количка.

  1. Ръчен фугорез -  с тази машина може да режете желязо, бетон, асфалт и други. Това е най-универсалната резачка, която работи на двутактова смес от бензин и масло. Средното и тегло е около 9 кг, което я прави удобна за рязане както вертикално, така и хоризонтално. С ръчен фугорез може да бъде рязано на дълбочина  от 10 до 12,5 см. Той реже с диамантина или така наречения диск с диамантено покритие. При експлоатация на машината се ползва вода за да се намали изхабяването на диска и увеличи качеството на работа и точноста на рязане.
  1. Фугорез количка – това е една от най-често използваните машини при кърпенето    на асфалтови дупки, ремонт на пътища, рязане на армиран и стандартен бетон. Фугорез количка често се прилага за рязането на фуги също. Това е професионална машина, която непрекъснато присъства в строителството. Както ръчната фреза, така и фугорез количката работи с диамантен диск. Препоръчително е водното рязане отново, за да бъде спестено изхабяването на ползваните консумативи. Тази машина работи на чист бензин и теглото й приблизително варира между 80 и 120 кг. Има по-малки и по-големи фугорези, които се използват с различни дискове на 350 или 450 мм , взависимост от желаната дълбочина на рязане. С този вид фреза за асфалт или бетон Вие може да режете от 12,5  до 16,5 см . Не е удобна и подходяща за вертикално рязане.

Доказани марки в производството  на професионални фугорези са Stihl, Clipper и други. Когато се нуждаете от такъв вид режеща техника е важно да знаете това, за да направите най-добрия избор на машина. Успех!

About Pepa Mihaylova