Как бързо и лесно да подготвим почвата за засаждения през пролетта

С идването на пролетта стартира и обработването на почвата. Започва усилена подготовка на земята преди нейното засаждане. Както дворните ни места у дома, така и по-големи обработваеми площи е трудно да бъдат готови за засаждането на култури ако се разчита само на силата на човешката ръка. Развитието на агро технологиите ни дава възможността да използваме машини за прекопаване или изораване на почвата. Най-често полвани такива в този сезон на годината са култиватор и мотофреза.

Много хора си мислят, че двете думи са синоними и означават едно и също нещо.

Ето Ви и главните разлики между тях:

1. Култиватор – подходящ за изораването на  необработвани почви. Той е с хидравличо задвижване и със скорости. Джойстика за управление  на култиватора позволява максимална бързина и ефикасност при работа.

2. Мотофреза – е машина, която се ползва  при обработвани  вече терени. На мотофрезата може да се прикачи и плуг за отличен резултат при оране на земните площи. С нея може да копаете до 30 см дълбочина. Тя за разлика от култиватора главно разрохва вече обработвана площ.

Почвообработката с култиватор или мотофреза спестява много усилен труд, време и средства. Качеството на свършената работа е по-високо и следователно и ефекта след това е по-добър.

About Pepa Mihaylova